1. Főoldal
  2. /
  3. Hírek
  4. /
  5. Párját ritkító emlékművet avattak Csanádalbertin

A négy oldalán a XX. századi magyar történelem szomorú eseményeinek állítanak emléket. A település temetőjében egy emlékparkot is létrehozott önerőből az önkormányzat.

Nagy Szabolcs – Csanádalberti

A település a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumának pályázatán nyert 900 ezer forintot az I. világháborús sírhelyek felújítására. Kilenc fejfából hatot tudtak helyreállítani, a maradék három viszont annyira rossz állapotban volt már, hogy újat kellett csináltatni, tudtuk meg a település polgármesterétől. A pályázaton nyert összeget kiegészítették, és a temetőben egy emlékhelyet is kialakítottak.

– Régóta szerettük volna, hogy legyen egy emlékpark. Amikor nyertes lett az I. világháborús hadisírok helyreállítására beadott pályázatunk, úgy gondoltuk, itt a lehetőség, és önerőből tettük hozzá a parkot és az emlékkövet. Ez utóbbi a 20. század szomorú eseményeit jeleníti meg, a tetején pedig egy Trianonnak emléket állító táblát helyeztünk el – mondta el portálunknak Csjernyik Zoltán.

Csjernyik Zoltán, Csanádalberti polgármestere

Az 1956-os forradalomra emlékező ünnepségen adták át az emlékparkot, amelyre meghívták azokat a településeket is, ahonnan a 70 éve történt csehszlovák-magyar lakosságcsere során Csanádalbertire telepítettek családokat. Legtöbbet, 99-et, összesen 300 főt Negyedről, a többi 31 családot pedig Hidaskürtről, Tallósról, és Vízkeletről.

– 1945-48 között a szlovákiai magyar holokausztot éltük meg, ez csak ahhoz a tragédiához hasonlítható. Amikor erre emlékezünk, a felvidéki magyar kisebbségi sors szenvedéssel teli útjának a legkönyörtelenebb szakaszára gondolunk. Csak szívósságunknak, kitartásunknak és hitünknek köszönhetjük, hogy a megmaradás útján maradtunk – fogalmazott beszédében a felvidéki Negyed polgármestere.

Jancsó István, Negyed polgármestere

Jancsó István hozzátette: azért van szükség évről évre erről meglékezni, hogy képesek legyünk szembesíteni a társadalmat a kassai kormányprogrammal, az arra épülő Benes-dekrétumokkal, annak máig tartó fájdalmával.

Az ünnepségen Lázár János, a térség országgyűlési képviselője nem tudott részt venni, ám levélben köszöntötte a Csanádalbertieket. Ebben kiemelte, a Kárpát-medencében párját ritkító az emlékmű, amelyet most állítottak, mert akármilyen irányból közelítünk hozzá, a történelmünk egy fontos eseményére emlékeztet. A Miniszterelnökséget vezető miniszter üzenetében arra is kitért, a település emlékparkja az összetartozásról szól, és arra figyelmeztet, a sorsfordító történelmi események soha nem önmagukban állnak, összefüggenek, ok-okozati kapcsolatban vannak egymással. Erre példaként a Trianoni békeszerződést hozta fel példaként, amely nyugalmat ígért, ám csak még több konfliktushoz vezetett.

A csanádalberti emlékmű négy oldalán egy-egy tábla utal az I. és II. világháborúra, a 70 évvel ezelőtti csehszlovák-magyar lakosságcserére, és az 1956-os forradalom és szabadságharcra.